De meest gestelde vragen over infraroodverwarming

Veel gestelde vragen.


Infraroodverwarming nieuw voor u? Toch niet helemaal. De zon voorziet ons iedere dag al van verwarming op basis van infraroodstraling, ookwel warmtestraling genoemd. Uzelf en alle mensen stralen ook infraroodwarmte uit, dat gebruiken we dan weer als iemand een housewarming geeft. Infrarood bevindt zich net buiten het zichtbare lichtspectrum en bestaat uit elektromagnetische golven. Een eigenschap van elektromagnetische straling is dat het geen medium nodig heeft om zich voort te bewegen, vandaar dat zonnestralen zich dus ook door de ruimte kunnen verplaatsen en wij hier op aarde toch de warmte ervaren. Dit in tegenstelling tot convectiewarmte van een radiator wat lucht gebruikt om de energie over te brengen. Infraroodstraling gaat door alle niet-massieve objecten heen, maar wordt geabsorbeerd door objecten waardoor deze worden verwarmd. Hierdoor stijgt vervolgens dan ook de luchttemperatuur. Doordat alle objecten gelijkmatig worden verwarmd ontstaat ook een egale, comfortabele warmte die doorgaans als erg prettig wordt ervaren. Dit komt voornamelijk doordat de lucht niet direct wordt verwarmd en daardoor niet droog wordt, de lucht behoudt een gezonde luchtvochtigheid.

Een goed gedimensioneerde elektrische infraroodverwarming laat de meeste andere verwarmingssystemen ver achter zich ten aanzien van behaaglijkheid en comfort. Het is schoon, reukloos en, wat nog belangrijker is, het is onderhoudsvrij. Thermische straling kan worden gebruikt om een geschikte gelijkmatige temperatuur in woonruimten te handhaven. Warmte kan ook heel gericht worden geleverd in “comfort zones” door een exacte plaatsing van IR-panelen. Het resultaat is een heel exacte toevoer en een efficiënt gebruik van de energie, daar waar het nodig is.

infrarood
Een conventioneel convectieverwarmingssysteem gebruikt daarentegen lucht om de warmte te transporteren. De nadelen hiervan zijn overbekend: Stijgende warme lucht veroorzaakt een groot verschil in temperatuur tussen vloer en plafond. Terwijl veel energie wordt opgeslagen in de warme luchtlaag onder het plafond die niet toegankelijk is voor de gebruiker, bevindt de koudere lucht zich vlak bij de vloer. De gebruiker is gedwongen de ruimtethermostaat iets hoger te zetten om koude voeten te vermijden. Bovendien dwarrelen met de warme luchtstroom stof en bacteriën in de ruimte rond die een extra belasting voor allergiepatiënten vormen.
Infraroodverwarmers daarentegen veroorzaken geen ronddwarrelend stof en bacteriën. Ze zijn perfect geschikt voor allergie- en astmapatiënten. Door de hogere wandtemperaturen komt vocht uit de wanden in de lucht vrij, waardoor de isolatie en het ruimteklimaat worden verbeterd. Een gelijkmatige temperatuurverdeling in ruimten verbetert het comfort. Als de totale kosten voor investering, gebruik en onderhoud over een periode van 15 jaar worden berekend, is het duidelijk dat het moeilijk is om een kostenefficiënter verwarmingssysteem te vinden.

Jazeker, Degree-n infraroodverwarming kan als hoofdverwarmingssysteem voor woningen en kantoren worden gebruikt. Daarbij is het van belang om de warmtebehoefte van iedere kamer correct te berekenen. Infraroodpanelen kunnen natuurlijk ook worden gebruikt als bijverwarming, als aanvulling op uw centrale verwarming of olie-, pellets- of gasverwarming. Of, zoals veelvuldig wordt gebruikt, als aanvulling op jouw lage temperatuur vloerverwarming.


Infraroodstraling is elektromagnetische straling, vergelijkbaar met de straling die we voelen als de zon schijnt. Infraroodverwarming maakt gebruik van langgolvige infraroodstralen, zogenaamde C-stralen, die geabsorbeerd worden door het oppervlak van de huid maar deze niet diep binnendringen. Langgolvige infraroodstraling hebben geen negatieve effecten op organismen of mensen, maar wordt ervaren als aangename warmtestraling. Bovendien heeft infraroodstraling positieve effecten voor mensen met reumatische of astmatische klachten.


De benodigde capaciteit van infraroodverwarming is sterk afhankelijk van de isolatiewaarde van de ruimte of het gebouw waarin de verwarming wordt toegepast. Hierin vinden wij en eerlijk advies belangrijk. Je kunt contact opnemen met ons voor een advies op maat.


Degree-n infraroodverwarming is gecertificeerd en goedgekeurd door het Duitse TÜV keuringsinstituut. Er is geen risico op directe verbranding als het paneel aangeraakt wordt. Gevaar voor verbranding treedt op bij objecten met een temperatuur van meer dan 125 °C, dat wordt door onze panelen met een maximum temperatuur van +/- 115 °C niet behaald. Desondanks raadt Degree-n montage van de panelen aan het plafond of op een minimum hoogte van 150cm boven het vloeroppervlak aan. Dit komt het rendement ten goede en creeërt een absoluut kindveilige toepassing.


Nee. In tegenstelling tot een warmtepomp of gasgedreven CV-systeem kennen infraroodpanelen geen periodiek onderhoud. Het is een elektrisch aangesloten paneel zonder bewegende onderdelen. Buiten een periodieke schoonmaakbeurt met een licht vochtige doek zijn onderhoud en werkzaamheden niet vereist. Wel zo makkelijk!


Met Degree-n infraroodverwarming heeft u een solide alternatief gevonden voor een CV-ketel of warmtepomp. Naast verwarming heeft u echter ook warm water nodig en gebruikt u gas wellicht ook om te koken. De warmwatervoorziening kan worden opgelost door het gebruik van een warmwaterapparaat (boiler). Als alternatief voor koken op gas kan worden gekeken naar een elektrische, keramische of inductiekookplaat.


Ja, bij al onze panelen is een montageset inbegrepen, bestaande uit 2 beugels die beiden met 2 4x40mm schroeven en pluggen worden gemonteerd aan plafond of wand. De stekker steekt u eenvoudig in het stopcontact óf kan direct worden aangesloten op een plafonddoos. In het laatste geval is elektrisch bevoegd personeel nodig.


Degree-n infraroodpanelen hebben geen ingebouwde thermostaten of schakelaars. De voornaamste reden hiervoor is dat dergelijke elementen een veel kortere levensduur hebben dan het paneel zelf en dus eerder vervangen zou moeten worden dan nodig is. Het assortiment domotica van Degree-n bevat zowel inbouw als opbouwschakelaars die aan- en uitgeschakeld worden door een bijbehorende thermostaat. U stelt de gewenste temperatuur (of programma) in en de schakelaars schakelen het paneel of de panelen aan totdat de ingestelde temperatuur is bereikt.


Degree-n is van mening dat u enerzijds goed geïnformeerd dient te worden en anderzijds is het voor Degree-n van belang dat we ons goed in uw situatie verdiepen. Verwarming is een belangrijk aspect van een woning of kantoor en aan het creeëren van een comfortabel binnenklimaat ligt een goed advies ten grondslag. De infraroodverwarming moet op passende wijze worden aangebracht in de kamers, op de juiste plaats gemonteerd worden en uitgerust worden met een bijpassend thermostaat systeem. Deze aspecten vereisen deskundigheid en in sommige gevallen zelfs inspectie ter plaatse. U contact opnemen voor een advies op maat.


Er zijn veel verwarmingspanelen in het doe-het-zelf kanaal beschikbaar van Aziatische makelij. Veel van deze panelen hebben een aluminium voorzijde en een relatief hoog vermogen (1500W of meer). Het nadeel van een aluminium voorzijde is dat hierdoor het effect van de straling verloren gaat. De aluminium plaat absorbeert de straling, wordt warm en verwarmt op haar beurt eigenlijk weer gewoon de lucht (convectie). Let voor aanschaf goed op verbruik, techniek, keurmerken en herkomst.


Door de sterke opkomst van infrarood verwarming in de markt (nieuwbouw en renovatie) krijg je natuurlijk ook steeds meer partijen welke enkel op een verkeerde manier infrarood producten op de markt proberen te verkopen. Ook komen er steeds meer producten op de markt van beduidend mindere kwaliteit. De opbrengst van deze “infrarood panelen” is minder en de warmteopbrengst is meestal slechts een fractie van de serieuze producten op de markt. Dan nog maar niet te spreken over het gebrek aan de benodigde keuringen en certificaten. Degree-n is, net als de andere serieuze spelers, aangesloten bij de belangengroep IG-infrarood welke toekijkt op de markt van infrarood verwarming.


Infraroodverwarming is gebaseerd op het principe van zonnestraling. De thermische straling verwarmt niet voornamelijk lucht, maar wordt voor een veel groter deel opgenomen door het plafond, de wanden, voorwerpen en personen. De omgeving slaat de warmte op en geeft deze weer af aan de ruimte (secundaire straling). Een gelijkmatige verwarming van de ruimte zorgt voor een fijn ruimteklimaat waarin warmteverlies door stijgende lucht grotendeels wordt voorkomen.
Daarnaast zorgt directe thermische straling gecombineerd met een hogere temperatuur van de ruimteschil (wandtemperatuur) voor een subjectief warmtegevoel van 2-3 °C boven de werkelijke temperatuur. Dit betekent dat de gevoelstemperatuur hoger is dan de werkelijke temperatuur. Ditzelfde fenomeen voelen we op een koude winterdag: dankzij direct zonlicht is ons subjectieve gevoel van warmte groter dan de werkelijke luchttemperatuur.
Als algemene regel geldt dat hoe hoger de wandtemperatuur is, hoe lager de luchttemperatuur in de ruimte hoeft te zijn voor hetzelfde comfortniveau.

warme curve
Volgens de comfortschaal van Bedford kunnen we dezelfde mate van comfort ervaren als de wanden worden verwarmd, ondanks een lagere luchttemperatuur van de ruimte. Hierdoor kan de luchttemperatuur in de ruimte worden verlaagd, waarbij elke graad minder een energiebesparing van 6% oplevert.
Een positief neveneffect hiervan is dat infraroodverwarming het vochtniveau in de wand reduceert, waardoor de isolatiewaarde van veel muurconstructies wordt verhoogd en condensatie en in het ergste geval schimmel worden voorkomen.


Onze producten voldoen aan alle relevante europese keurmerken:

europese keurmerken CE            europese keurmerken gs            europese keurmerken ip          europese keurmerken          europese keurmerken tuv            europese keurmerken CE
nieuwsbrief
Schrijf u in 
Volg ons!

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, trends en acties rondom infraroodverwarming van Degree-n

contact